Svet-Stranek.cz
Ezoterická festival - Nový Jičín

Účastníci festivalu 2014:Osobní stránka na adrese: ezoterickyfestival-novy-jicin.svet-stranek.cz

Účastníci festivalu 2014

SORO

Znamená v řeči kmene Malinke (západní Afrika) životní sílu, ducha a energii semínka. Našim cílem je rozšířit vám možnosti trávení volného času, poskytnout prostor pro odpočinek a práci na sobě. Zabýváme se hlavně africkou kulturou -hudbou, tancem a tvorbou, ale čerpáme i z umění jiných přírodních národů a současnosti.

Pavel Nowak:
V roce 1994 v sobě objevil nadšení pro hru na bubny. Začínal jako bubínkář na občasných tzv. bubnovačkách po čajovnách, festivalech atd. Současně jako naprostý rytmický laik začal hrát i na klasickou bicí soupravu. Poté se začal pídit po původu rytmu a technice hry na bubny s celého světa. Od roku 1996 začal aktivně koncertovat jako hráč na bubny a perkuse s mnoha hudebními skupinami různých žánrů. Od roku 2000 začal studovat pod vedením učitelů z Berlína hudbu národa Mandeng ze západní Afriky a hru na jejich tradiční hudební nástroje djembe a dunun. Začal vystupovat s vlastní skupinou SÖ,SÖ! a pražskými skupinami Drumsystem, Mugee a Tiditade.Současně.
V roce 2002 se začal zajímat o muzikoterapii. V roce 2008 úspěšně ukončil studium muzikoterapie na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V současné době pořádá workshopy hry na bubny pro děti i dospělé, muzikoterapeutické semináře pro speciální pedagogy a veřejnost, drumcircles, projekce s povídáním o svých cestách po západní Africe, vzdělávací a muzikoterapeutické programy ve školách a stacionářích. Hraje na bubny a perkuse ve vlastních autorských skupinách a dalších uměleckých projektech.

Marcela Sovadinová:
Cestu k TANCI jsem si našla postupně. Skrze sportovní aktivity a capoeiru jsem našla moderní tanec a zakrátko Afriku, ke které mě (s úsměvem) přivedl čaj. Učím se nejen na workshopech afrického tance (učitelé Koffi Koko, Natascha Noack, Christa Flaig, Annett Hofmann, Cornelie Caiser, Mohamed Bangoura, Diaka Camara, Ellian Bangoura, Tereza Pospěchová ad.), ale i na tanečně-pohybových seminářích a kurzech taneční terapie, dílnách zaměřených na taneční techniky a principy. Nesmírným přínosem pro mne jsou zkušenosti a zážitky ze studijních stáží v západní Africe v letech 2009, 2010 2013, lekce tance i bubnování v Guinei a Mali pod vedením lektorůLes Ballet Africains a Les Ballet National du Mali .
Dlouhodobě spolupracuji se skupinou Camara, lektoruji workshopy a kurzy u nás i na Slovensku. Jsem zapojena do programu multikulturní výuky. Velice si vážím a zakládám na tradici, na které můžeme stavět současnost. Důležitý je pro mne dech, prostor a jejich vzájemný vztah, který vede k přítomnosti. Pořádám krátkodobé semináře, kde propojuji výtvarný materiál s pohybem. Zajímá mne kultura přírodních národů, ale i pozdní umění (úžasný Franz Marc). Mám ráda přírodní poezii.




Miki Martin Zábranský

První písničky, které mi bráška poslal ze světa,
co bych se jako mohl učit, byly Bedna od whisky, Holubí dům, a Anděl. Podotýkám, že se psal rok 1984 a já jsem třískal a vřískal opravdu nahlas, až se táta bál soudruhů v domě. Nic méně trvalo to asi tři roky, kdy jsem poprvé drze vytáhl kytaru u ohně a chtěl machrovat. No… občas mne kamarádi brali přes prsty, nic méně rokem 1990 se hodně změnilo jak v naší zemičce, tak i u mne.
Koupil jsem si dvanáctku. Né pivo… kytaru… To byl impulz nejen nadrtit se i vybrnkávání a složitější techniky, ale i k tvorbě prvních dílek, které vlastně až do minulých let ležely v šuplíku. Inspirovala mne tehdy, jak jinak dívka, ale i vandr po severočeské uhelné pánvi
a po tehdy zničené Šumavě. Život šel a dělal svoje kotrmelce a já s ním.
Dnes jsem tulák s kytarou, co objíždí mateřinky a ukazuje dětem nejen co to je kytara,
ale i jak zní a že je to jeden z nejlepších nástrojů k ohýnku.
Několikrát jsem se účastnil porty a občas si mne pozvou přátelé co
mají rádi folk a příležitostně vystupuji na různých akcích.
Jsem písničkář, co se toulá světem a říká – zpívám nahlas, co si myslím…
Uvidíme jak dlouho …..




Tomáš KOČKO & ORCHESTR

Dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku, jejich album Poplór bodovalo v prestižní TOP 20 Europian World Music Charts, album Do kamene tesané aneb Ondráš se stalo předobrazem polského divadelního představení Ondraszek - pan Łysej Góry...
Se svou muzikou inspirovanou tradiční moravskou hudbou objíždějí Evropu od Ruska až po Irsko, hrají na festivalech folklórních, folkových, rockových i metalových. Zatímco jejich první album - Horní chlapci - je folkovým holdem valašskému básníkovi Ladislavu Nezdařilovi, aktuální CD - Cestou na jih - je etnorockovým putováním folklórními regiony Moravy ze severu na jih.
Písničkář Tomáš Kočko vstoupil do povědomí širší veřejnosti s recitálem, ve kterém uvedl zhudebněnou poesii básníka píšícího v dialektu beskydských horalů - Ladislava Nezdařila. Zpopularizoval a pro mnohé objevil beskydského barda, který své dílo zasvětil rodným horám, jejich obyvatelům, zvykům a slavným hrdinům tohoto kraje. Písně na básnické texty Ladislava Nezdařila tvoří podstatnou část Kočkova repertoáru, který už několik let uvádí v hudební formaci "Tomáš Kočko & ORCHESTR".
Druhou významnou částí repertoáru je původní ohlasová tvorba inspirovaná zbojnickou tématikou, zvláště pověstmi a písněmi o Ondrášovi, legendárním hrdinovi beskydských hor. Repertoár doplňují osobité úpravy tradičních písní Moravy.
Tomáš Kočko & ORCHESTR vystupovali na mnoha významných festivalech world music, festivalech folkových, folklórních, rockových, metalových i festivalech alternativní hudby v ČR i zahraničí (Viljandi Pärimusmuuusika festival, EBU - Europian broadcasting union, Nowa tradycja, Colours of Ostrava, United Islands of Prague, Le village européen des nouvelles musiques traditionnelles, Ethnosfera 2002 ... atd.).

Nástrojové obsazení:
Tomáš Kočko - kytara, mandolína, koncovka, zpěv
Helenka Vyvozilová - zobcové flétny, dvojačka, housle, cimbál, vokály
Libuška Černá - viola, housle, vokály, zpěv
Pavel Bongo Plch - perkuse, cimbál, vokály
Kamil "Medvěd" Tománek - kontrabas, vokály
Stanislav Pliska - bicí, perkuse




Sylva Šiška Galusková

Od malička mi moje máma zpívala lidové písně a místo pohádek, odříkávala básničky :-) Myslím, že tady je základ všeho, co je mi milé. Už v předškolním věku jsme spolu zpívaly. Narodila se na Slovensku, kousek od Žiliny, zpívala mi, recitovala se mou a mluvila se mnou slovensky.
Na základce jsem už docela uměla zpívat, díky své mámě, se kterou jsem neustále zpívala lidovky při praní a mandlování, tak jsem se přihlásila do školního sboru, který vedl pan učitel Steiner :-) Byl skvělý učitel :-) Každý rok jsem se účastnila soutěže ve zpěvu a recitaci. A byla jsem dobrá :-) Pokaždé jsem si odnesla nějaký diplom, pro dítě to byl obrovský úspěch.
Nebavilo mně zpívat jen tak, takže jsem se začala učit na kytaru. Brácha mi vysvětlil pár akordů a pak se o mně staral i Honza Král, naučili mně hodně. Zbytek už jsem musela sama. Takže kolem jedenáctého až dvanáctého roku života, už jsem zpívala a hrála na kytaru a začala fušovat do poesie.
Od malička miluji poesii a zpěv a taky tvořím. V posledních letech jsem hrála a četla své básně na festivalových pódiích, malých klubech, nebo i soukromých akcích. Můj program se skládá vždy z jedné básně a na ni navazující písně…….




Acoustic Irish

Jsme kapela hrající irskou, keltskou muziku s nádechem Beskydských hor a rádi se necháváme ovlivňovat hudbou jiných kultur světa…
Kapela Acoustic Irish Vás překvapí již při poslechu prvních tónů, usmíváte se a máte pocit, že jste najednou ve svých snech zabloudili do pohádkového světa se skřítky, vílami a jinými potvůrkami. Nemusíte brát žádné drogy, a přece máte pocit, že se vznášíte v nekonečnu nekonečna. Vše je podtrhnuto kytarou a milým zpěvem Davida Vysloužila, líbeznými tóny nástroje whistle a příčné flétny Petry Olajcové, která Vás svým zpěvem totálně odzbrojí. Nakonec tady máme bicí, djembe a (mistři bubeníci prominou) jiná „udělátka”, mladého a talentovaného bubeníka, Kuby Tenglera, které podtrhují krásu pohádkově líbezných tónů nezaměnitelné kapely Acoustic Irish.

Nástrojové obsazení:
David Dave Vysloužil - akustická kytara, zpěv, perkuse, texty, arange a manager kapely
Petra Peťka Olajcová - flétny – ( Whistle, Příčná flétna, low whistle) zpěv, perkuse, arange. Absolventka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě nyní člen Janáčkovy Filharmonie Ostrava
Jakub Kubajs Tengler - bodhrán, jembe, rumba koule, lžičky, bicí a jiné perkuse. Absolvent Ostravské Janáčkovy Konzarvatoře nyní student Brněnské JAMU
Radka Tihelková - housle, zpěv, perkuse – Absolventka Ostravské Janáčkovy konzervatoře a nyní členka Ostravské Janáčkovy Filharmonie
Jan Džin Pánek - bezpražcová baskytara




René Souček

Písničkář z Frýdku- Místku hrající vlastní tvorbu jak na kytaru, tak poslední dva roky na ukulele, které mu velmi učarovalo. Jeho texty jsou jakoby ze života s prvky autobiografičnosti. Jejich pointa baví ve veselé poloze publikum, ale dokáže i výrazně zasáhnout srdeční oblast v pomalých a dumavých písních!!
V roce 2013 vydal své první album s názvem Fajne-Mjesto, kmotrem se stal Slávek Janoušek.
Spolupracuje jako dramaturg na minifolkovém festiválku písničkářů na hradě Hukvaldy s kastelánem Miroslavem Holišem. To považuje za svůj největší úspěch v dnešní době!!!
Pravidelně se zúčastňuje koncertů a festivalů, např. Muzika v Hrádku u Rokycan, Muzikantské žně ve Frýdku-Místku, Sweetsenfest také ve Frýdku-Místku, festival Pod komínem v Záhliních, Beskydské folkování ve Frýdlantě nad Ostravicí, nebo i na Slovensku Fest Dobré Bohunice. Také se s ním můžete setkat na dalších koncertech na klubové scéně a v čajovnách!!! Ceny René nesbírá, ale ocenění dostal za texty a písně na různých akcích.